Naturlig glutenfrie og veganske havreboller

Havreboller langtidshævede

Denne skønne opskrift faldt jeg over i et ugeblad for godt 4 år siden. Den har tjent mig vel i al den tid, for den er skudsikker og har aldrig fejlet i mit køkken.

SÅ LÆNGE jeg holder mig til den boghvedemel, jeg bruger i alle mine opskrifter. Skifter jeg den ud, så har vi balladen. Det er marginaler vi taler om, når det gælder naturlig glutenfri bagning. Der skal ikke så meget til, før læsset vælter og der kommer kanonkugler ud af ovnen i stedet for lækre boller.

Selvom der er en del med gluten intolerance, der også reagerer på havre, har jeg valgt at bringe opskriften alligevel, da der er nogle gode næringsstoffer og masser af fibre i havre. Altså hvis du bruger det grove 🙂


Disse boller er en velsignelse i madpakken og holder forholdsvis længe i køleskabet efter bagning. Det samme gør dejen. Den kan stå i køleskabet i op til 4 dage. Så du kan gå og nippe til den hver morgen og dermed få friskbagte boller hver dag.

OBS jo længere den står desto mere syrnet bliver bollen, men det kan også være godt.

Jeg kan varmt anbefale at bruge røremaskine til denne dej, da den er meget klistret og tung.

 

Du skal bruge:

1 liter koldt vand

45 g grøn husk

17 g gær

 

1½ spsk. ahornsirup

2 spsk. rapsolie

15 g havsalt

400 g havremel

100 g havregryn

250 g boghvedemel

 

Sådan gør du:

Rør vand med husk og gær og lad det hvile i 5-10 minutter til det emulgerer.

Tilsæt sirup, olie og salt og rør det godt sammen.

Tilsæt derefter mel og gryn og ælt på maskinen til dejen til du har en homogen masse. Dejen er meget klistret og tung.

Hviler i køleskab natten over i beholder med løst låg. Vælg en beholder der er dobbelt størrelse af dejen, så den har plads til at udvikle sig.

Tages ud af køleskabet 60 min før bagning.

Dejen kan bages af med det samme, men smag og næringsværdi forringes derved.

Form 12 boller á ca 150 gram med hænderne. Dyp hænderne i koldt vand før hver bolle og vend de færdigformede boller i drys af grove havreflager, sesam og/eller brune hørfrø og sæt dem på en bageplade beklædt med ubleget bagepapir.

Bages ved 225 grader varmluft i 10 minutter.

Bages videre ved 200 grader i 20 minutter på varmluft.

Lad havrebollerne køle af på en rist inden de håndteres videre.

Kan fryses.

Bestil Havrebollemixen på min webshop her. 100% økologisk.

Alle fede røde ord indeholder links til selve produkterne.

Du finder alle dine naturlig glutenfrie råvarer her.