Glutenfri og mælkefri hvedeknopmix til at lave hveder hjemme.

Hveder

Snart er det Store Bededag, og det er tid til lune hveder.

Jeg husker stadig den BUZZZZ der var i bageriet op til denne særlige dag i den kristne tradition. Jøsses, hvor har jeg skubbet MANGE naturlig glutenfrie hveder over disken i disse dage. Skønne minder!!

Før i tiden holdt bagerene lukket, for at gå i kirke på Store Bededag, da man havde slået en masse små bededage sammen til en stor. Derfor hamstrede man brød dagen før Store Bededag, så man ikke kom til at stå og mangle. Når man nu alligevel havde alt det dejlige brød til at ligge, så kunne man da lige så godt tage en lille hapser af det lune brød om aftenen :-)) Der er jo intet som friskbagt brød!

Jeg har gjort mit forsøg på at lave en naturlig glutenfri hvede, der kommer så tæt på den klassiske hvede og den bringer glæde hver gang.

En vigtig ting at være opmærksom på er dog, at den skal behandles nænsomt efter hævning, ellers bliver resultatet ikke godt. Den kan ikke tåle de bank en traditionel hvededej får. De lufthuller dejen danner under hævning, er dem der skal bære bollen under bagning, så hvis de bliver mast ud, bliver bollen tung og kedelig. Så er det sagt 🙂

Melblandingen jeg bruger kan ikke sammenligne med noget af det andet på markedet. Den er så finmalet og lækker at arbejde med, og kan bruges all round – også som sovsejævner. Desværre kan den ikke fås i dagligvarehandlen herhjemme, men kun bestilles på nettet.

OBS! Disse boller er ikke nogle man bliver stor og stærk af, da de er pakket med raffineret mel og stivelse, men de bidrager til en god børnefødselsdag eller anden særlig lejlighed med velsmag og hygge.

Fortvivl ikke, hvis det ikke lige lykkes for dig i første forsøg. Opskriften ER gennemprøvet og øvelse gør som bekendt mester.

Rigtig god fornøjelse.

Du skal bruge:

3 dl koldt vand

3 dl kold soyadrik neutral

30 g økologisk gær

25 g fiberhusk

2 økologiske æg

45 g rørsukker

5 g kartoffelfibre

5 g himmalayasalt

100 g majsstivelse

130 g smør/plantemargarine i tern

500 g white bread flour

1 tsk bagepulver

1 tsk kardemomme

1 æg til pensling

Sådan gør du:

Tag smør/plantemargarine og æg ud af køleskabet som det første, så de får stuetemperatur.

Bland de tørre ingredienser sammen i røremaskineskålen og smuldér den friske gær ned i.

Pisk æg, vand og mælk sammen med en håndmixer.

Tilsæt æggeblandingen lidt ad gangen og rør ved lav hastighed på maskinen indtil dejen samler sig.

Tjek med en spatel, at der ikke er melrester i bunden af skålen.

Tilsæt smør/plantemargarine i tern og rør dejen på maskine i 15 minutter på middel hastighed.

Stilles til hævning i 90 min.

Formes til 12 boller á ca. 115 g, sættes tæt på bagepapirbeklædt bageplade eller i en smurt springform og efterhæver i 60 minutter.

OBS! Mas ikke for meget med dejen, da den ellers bliver hård og tør, når den er bagt. Omgås den med forsigtighed, for at bevare lufthullerne, den har dannet under hævningen.

Pensl med pisket æg og bag dem ved 245 grader varmluft i 10 minutter OG derefter ved 200 grader i 10 minutter. Hold øje med at de ikke bliver afsvedne.

Lad hvederne køle HELT af på en rist inden du håndterer dem videre.

Nyd dem ristede med smør og/eller marmelade i godt selskab.

Hvederne kan fryses med stort held.

Tøes op i 10 minutter i en 200 grader varm ovn.

De fede røde ord indeholder linkn, som tager dig direkte videre til det pågældende produkt.

Du finder alle dine naturlig glutenfrie råvarer her.