Naturlig glutenfri Robrød

RObrød med surdej eller gær

Savner du ligesom jeg at kunne sætte tænderne i et vellavet og velsmagende rugbrød, så kan denne opskrift måske hjælpe dig.

Opskriften er blevet til allerede inden jeg åbnede bageriet på Nygade i 2015 og forfinet til perfektion i de tre år jeg havde min daglige gang der. Den indeholder en masse ingredienser, og det er ikke for at forvirre fjenden – det er for at forvirre smagsløgene 😉

Farven på dette skønne RObrød, skal findes i ingredienserne. Glutenfrit grovbrød kan godt gå hen og blive en bleg affære, hvis ikke du kæler for indholdet. I dette brød bruger jeg både carob, tamari, sirup samt sort rismel og rød rismel, for at skabe den dybe rugbrødsfarve vi kender fra det glutenholdige rugbrød.

Carob er mel af bælgen på Johannesbrød. En lang brun kæmpe-bønnelignende gevækst som bl.a. vokser på træerne i Sydspanien. Carob er supergod for for fordøjelsen – med mindre du lider af irritabel tyktarm, så skal du kun indtage det i små mængder, hvis ingen. Den ligner kakaopulver og dufter særligt, men smager skønt og giver en lækker farve i dit brød.

Tamari er en fermenteret soya. Den er ligeledes god for fordøjelsen. Det indeholder en hel del salt, så vær varsom med brugen 🙂

Når jeg bruger sorte og røde ris i mit brød maler jeg dem først. Jeg bruger en decideret stenmølle, som har været hos mig i mange år <3. Hvis ikke du har adgang til sådan en fætter, kan du sagtens nøjes med en kaffekværn. Melet må gerne være groftmalet.

Denne opskrift giver 1 stk. naturlig glutenfrit RObrød. Og nej, det er ikke fordi jeg ikke kan stave, at jeg skriver RObrød. Det hedder det, fordi vi i det glutenfrie køkken ikke bruger rug, da det indeholder gluten. OG dette brød giver RO i maven, så derfor dette navn 🙂 

 

Du skal bruge:

45 g kikærtemel

45 g boghvedemel

24 g røde ris

24 g sorte ris

65 g sesam

85 g hørfrø

65 g solsikkekerner

25 g blå birkes

5 g carob

5 g himmalaya salt

2 g pofiber

12 g grov husk

2 æggehvider

3 dl surdej eller 20 g frisk gær

3 dl koldt vand (hvis du bruger frisk gær skal du bruge 5 dl koldt vand)

½ spsk. mørk sirup

½ spsk. tamari soya

OBS! Nogle typer tamari soya indeholder hvede. Brug linket oppeover, så er du sikker på at få den rigtige. Finder du tamari soya i butikkerne, så tjek indholdet for hvede.

 

Sådan gør du:

Mal sorte og røde ris i din kaffekværn.

Bland alle de tørre ingredienser i en skål.

Pisk æggehviderne stive.

Hæld surdejen, vand, sirup og soya op i røremaskinen.

Tilsæt de tørre ingredienser og rør til dejen er ensartet.

Hæld dejen over i en 1 liters form – jeg bruger silikoneforme – og fordel den godt ud i alle hjørner.

Drys med frø og/eller kerner på toppen og stil formen i køleskabet natten over eller minimum 12 timer.

Den lange hævetid giver din surdej mulighed for at komme til hægterne igen og giver i den grad smagen en dybde. Derudover vil du få lettere adgang til næringsstofferne i brødet 🙂

Bages næste dag ved 170 grader varmluft i 50-60 min. Laver du 2 brød ad gangen, skal de bage i 90 minutter sammen.

Hvis du har timer på din ovn, så sæt formen ind i ovnen og sæt timeren til kl. 7 næste morgen, så har du friskbagt brød, når du står op.

Lad brødet køle af i formen i 30 minutter inden du vender det ud på en rist for at køle yderligere af. Hvis du forlader brødet, er det en god ide at dække det til med et viskestykke, så det ikke tørrer helt ind.

Opbevares i plasticpose i køleskabet.

Både dej og færdigbagt brød kan fryses med fordel, men ikke længere end tre måneder. Skær gerne brødet i skiver inden nedfrysning, så er det lettere at håndtere, når det skal spises.

Jeg tager en skive fra fryser direkte i brødristeren, når det skal gå lidt stærkt.

De mange råvarer garanterer god smag og lækker farve på dit brød. Hvis du synes det er uoverskueligt, så er det muligt at bestille de færdige mix her på min webshop – både RObrødsmix med surdejs kit og RObrødsmix til frisk gær.

Alle mix er økologiske, mælkefri og naturlig glutenfrie.

Alle fede røde ord indeholder links til selve produkterne.

Du finder alle dine naturlig glutenfrie råvarer her