Glutenfri theboller

Teboller

Denne opskrift på teboller har jeg haft meget stor glæde af både hjemme og i bageriet på Nygade. Tror nok jeg har fået min andel af teboller og kanelboller i min tid som bagermester 🙂

Dejen er genial som en lys grunddej og kan bruges til RIGTIG mange ting. En vigtig ting at være opmærksom på er dog, at den skal behandles nænsomt efter hævning, ellers bliver resultatet ikke godt. Den kan ikke tåle de bank en traditionel hvededej får. De lufthuller dejen danner under hævning, er dem der skal bære bollen under bagning, så hvis de bliver mast ud, bliver bollen tung og kedelig. Så er det sagt 🙂

Når det så er sagt, så har denne dej bragt mig meget glæde igennem tiderne. Den har utallige anvendelsesmuligheder – kun fantasien sætter grænser.

Melblandingen jeg bruger kan ikke sammenligne med noget af det andet på markedet. Den er så fintmalet og lækker at arbejde med, og kan bruges all round – også som sovsejævner. Desværre kan den ikke fås i dagligvarehandlen herhjemme, men kun bestilles på nettet.

OBS! Disse boller er ikke nogle man bliver stor og stærk af, da de er pakket med raffineret mel og stivelse, men de bidrager til en god børnefødselsdag eller anden særlig lejlighed med velsmag og hygge.

Fortvivl ikke, hvis det ikke lige lykkes for dig i første forsøg. Opskriften ER gennemprøvet og øvelse gør som bekendt mester.

Se evt. videoen på youtube.

Rigtig god fornøjelse.

 

Du skal bruge:

3 dl koldt vand

3 dl kold soyadrik neutral

30 g økologisk gær

25 g fiberhusk GUL

2 økologiske æg

45 g rørsukker

5 g kartoffelfibre

5 g himmalayasalt

100 g majsstivelse

130 g smør/plantemargarine i tern

500 g white bread flour

1 tsk bagepulver

½ tsk kardemomme

1 æg til pensling

Sådan gør du:

Tag smør/plantemargarine og æg ud af køleskabet som det første, så de får stuetemperatur.

Skal du have rosiner i dine teboller, så sæt dem i blød i varmt vand.

Bland de tørre ingredienser sammen i røremaskineskålen og smuldér den friske gær ned i.

Pisk æg, vand og mælk sammen med en håndmixer.

Tilsæt æggeblandingen lidt ad gangen og rør ved lav hastighed på maskinen indtil dejen samler sig.

Tjek med en spatel, at der ikke er melrester i bunden af skålen.

Tilsæt smør/plantemargarine i tern og rør dejen på maskine i 15 minutter på middel hastighed.

Stilles til hævning i 90 min.

Formes til 12 boller/snurrer/rosinboller/bamseboller á ca. 115 g og efterhæver i 60 minutter.

OBS! Mas ikke for meget med dejen, da den ellers bliver hård og tør, når den er bagt. Omgås den med forsigtighed, for at bevare lufthullerne, den har dannet under hævningen.

Kan også bruges til kanelboller. Her rulles dejen gelinde ud og pensles med remonce. Rulles sammen og skæres i skiver. Hvis dejen er meget slatten, kan sneglene bages i små forme eller sættes tæt i en større form og bages sammen. Så får du en Dagmartærte <3

HUSK glasuren – for Guds skyld! 😉

Pensl med pisket æg og bag dem ved 245 grader varmluft i 10-12 minutter.

Lad bollerne køle HELT af på en rist inden du skærer/bider i dem, da de ellers kan forekomme klæ.

Bollerne (eller de andre varianter) kan fryses med stort held.

Tøes op i 10 minutter i en 200 grader varm ovn.